Ervaringsdeskundige

Ervaringsdeskundige eetstoornissen | Jennifer Lam | Transformatiecoach

Diep in mijn eetstoornis

Mijn naam is Jennifer Lam en ik weet als geen ander hoe jij je nu voelt, want ook ik heb jarenlang geworsteld met een eetstoornis. Graag deel ik mijn weg naar herstel, ervaringsdeskundige en transformatiecoach eetstoornissen met jou.

Net als jij voelde ik me eenzaam, zelfs als ik veel mensen om me heen had. Net als jij voelde ik me heel vaak een buitenbeentje en onzichtbaar, iemand die nergens bij hoorde. Ik trok me steeds verder terug in mezelf en vermeed sociale gelegenheden en contacten. Ik verloor de verbinding met mezelf en anderen.

Net als jij was ik onzeker en altijd bezig met hoe ik op andere mensen over kwam. Vinden ze me wel leuk en aardig? Doe ik het wel goed? Ik leefde vanuit mijn hoofd, analyseerde alles en had geen contact meer met mijn gevoel. Ik ging heel hard werken. Ik was afhankelijk van bevestiging van buitenaf en kon niet meer op mezelf vertrouwen.

Net als jij paste ik me aan alles en iedereen aan, een ware kameleon. Ik was mezelf volledig kwijt geraakt. Ik wist niet meer wat ik wilde, wat mijn mening was, wat mijn behoeftes waren, wat ik dacht en wat ik voelde.

Ik kon mijn grenzen niet goed voelen en aangeven en ging er daarom keer op keer overheen, of liet mensen er overheen gaan, want ik kon niet voor mezelf opkomen uit angst wat andere mensen dan van mij zouden vinden. Ik wist niet hoe ik met gevoelens om kon gaan en zocht daardoor controle in eten.

Serieus probleem

Op een gegeven moment besefte ik dat ik een serieus probleem had ontwikkeld. Ik heb heel lang gedacht dat ik dit alleen kon oplossen, maar het lukte me steeds niet om die vicieuze cirkel te doorbreken.

Elke keer opnieuw belandde ik in dezelfde spiraal, omdat ik de oplossing zocht in dezelfde controle in eten in plaats van het achterhalen van de onderliggende problemen die ik jarenlang had onderdrukt.

Ik wilde een leven waarin eten mijn leven niet meer beheerste. Ik verlangde er naar om in verbinding te staan met mezelf en anderen. Om me gezien, geaccepteerd, gehoord en begrepen te voelen. Ik wilde een vrij en ongedwongen leven waarin ik mij niet meer liet leiden door mijn angsten en onzekerheden.

Ik wilde uit de vicieuze cirkel stappen en liefde in mezelf vinden. Ik wilde leren mijn grenzen aan te geven en niet overal verantwoordelijkheid voor te nemen. Langzaam realiseerde ik me dat ik dit niet alleen kon bewerkstelligen.

De weg naar herstel

Ik maakte een afspraak bij de praktijkondersteuning GGZ van de huisarts en ben toen doorverwezen naar een eetstoorniskliniek waar ik ongeveer 2 jaar, aflopend in frequentie, in behandeling ben geweest.

Ik leerde mezelf beter kennen, wist waar bepaald gedrag vandaan kwam en ging me steeds beter voelen. Ik dacht dat ik alles had ‘opgelost’, maar na mijn behandeling bleef ik in mijn dagelijks leven toch nog tegen problemen aanlopen, vooral in contact met mezelf, met andere mensen en in relaties met mannen.

Ik ging nog steeds ver mijn grenzen over en nam overal verantwoordelijkheid voor. Ik liet me nog steeds leiden door mijn angsten en onzekerheden. Ik was nog steeds afhankelijk van externe bevestiging en ik kreeg een terugval in mijn eetstoornis.

Tot het moment dat er iets in mij klikte. “Ik wil mijn leven niet meer op deze manier leiden” en ik ben hulp gaan zoeken op een dieper niveau. Toen ben ik in aanraking gekomen met transformatiecoaching. Dat heeft mijn leven drastisch veranderd. Ik ben onder andere aan de slag gegaan met diepgewortelde overtuigingen zoals “ik ben niet goed genoeg”, “ik ben niet belangrijk” en “ik ben het niet waard”. Ik zie de wereld nu met hele andere ogen, sta in mijn kracht en heb de liefde van mijn leven in mezelf gevonden.

Elke keer weer kom ik tot diepere lagen in mezelf, stukken die ik kan aankijken en transformeren zodat ze geen grip meer hebben op mijn leven. Om weer een betere versie van mezelf te worden.

Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen als ervaringsdeskundige bij Praktijkhuis Inspiration en het Leontienhuis en heb uiteindelijk besloten om mijn eigen coaching praktijk op te zetten.

BOOST | Eetstoornisvrij leven

Gratis e-book

Verlang jij ook naar een vrij leven, waarin de eetstoornis geen grip meer heeft op jou? Stap uit de ‘gevangenis’ en kom thuis bij jezelf. Wacht niet langer om de eerste stap te zetten. Vraag nu mijn gratis e-book aan. In dit praktische e-book ontdek je:

01.

Wat ervoor nodig is om een transformatie in gang te zetten om de vicieuze cirkel van de eetstoornis te doorbreken, waardoor je je niet meer gevangen voelt.

02.

Welke stappen jij kunt zetten waardoor jij een fijner en stabieler leven krijgt. Een leven waar jij naar verlangt.

03.

Welke geheimen ten grondslag liggen aan het bereiken van een liefdevolle relatie met jezelf en je fijn en gelukkig gaat voelen.