Mensen die verslaafd zijn aan sporten, sportverslaafd zijn of obsessief met sporten bezig zijn lijden aan bigorexia, soms ook wel vigorexia genoemd. Bigorexia is pas eind vorige eeuw opgenomen in de DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) en is ingedeeld bij de categorie ‘stoornis van de lichaamsbeleving’, waar ook anorexia en boulimia onder vallen. Je zou dus kunnen concluderen dat deze mensen een eetstoornis hebben. Of mensen die een eetstoornis zoals anorexia, boulima en binge eating disorder of eetbuistoornis hebben gehad kunnen later bigorexia krijgen en andersom. Of het excessief sporten is onderdeel van je eetstoornis.

Een zelfbeeldstoornis wil zeggen dat je jezelf negatiever waarneemt dan je in werkelijkheid bent. Door het verstoorde zelfbeeld gaan sportverslaafden aan hun lichaam werken, vaak in combinatie met een streng voedingspatroon.

Wanneer je verslaafd bent aan sporten wil je vaak nog fitter en strakker worden. Excessief trainen, calorieën verbranden en voeding beheersen jouw leven. Je wil een laag vetpercentage en een hoog percentage spiermassa, ook wel droogtrainen genoemd. Je bent continue je grenzen aan het verleggen. Wanneer het om cardio gaat wil je steeds sneller en verder kunnen gaan. Wanneer het om krachttraining gaat, meer herhalingen en zwaardere gewichten. In de basis is hier natuurlijk niet zo veel mis mee, maar wanneer je steeds vaker en steeds langer aan het sporten bent ligt bigorexia op de loer.

Daarnaast kun je verslaafd raken aan de endorfine die vrij komt tijdens het sporten, wat een gelukzalig gevoel geeft. Dit staat bij hardlopers ook wel bekend als ‘runners high’.

Obsessie of gezond?

Wanneer ben je gewoon lekker aan het sporten en fanatiek bezig en wanneer slaat dit door in obsessie? Dat is niet makkelijk om voor jezelf of voor een ander te bepalen, omdat bewegen en sporten in principe goed voor je is. Daarnaast zal je waarschijnlijk veel complimenten en bewondering krijgen voor je nieuwe lichaam.

Het is een obsessie wanneer jij een groot gedeelte van jouw dag, elke dag weer in je gedrag en gedachten bezig bent met sporten, al dan niet in combinatie met voeding. En dit ten koste gaat van jouw sociale leven. Je ziet je vrienden en familie steeds minder om meer tijd te besteden aan sporten en vermijd settingen waar er wordt gegeten omdat je dan minder controle hebt over wat en hoe veel je eet.

Welke signalen zijn er?

 • Je luistert niet naar je lichaam. Je neemt geen/weinig rustdagen en negeert klachten die op een beginnende blessure kunnen wijzen.
 • Je bent gefocust op de prestatie die je moet leveren
 • Je vergelijkt jouw prestaties met die van een ander en wilt altijd beter presteren dan een ander (sneller, langer, zwaarder, etc.)
 • Je bent continue je grenzen aan het verleggen
 • Je zegt vaak sociale bezigheden af zodat je kunt gaan sporten.
 • Je besteed minder tijd aan je partner, familie, vrienden en andere activiteiten waar je ook plezier uit haalt
 • Als je niet kunt trainen baal je en verzint manieren om wel te kunnen trainen
 • Ondanks een blessure sport je door
 • Je voelt je slecht als je een dag niet hebt gesport/bewogen
 • Je bent obsessief met voeding bezig, vooral je eiwit intake is super belangrijk
 • Je staat vrijwel elke dag op de weegschaal
 • Je moet elke dag of meerdere keren per dag van jezelf bewegen/trainen
 • Je bent veel bezig met je lichaam en je uiterlijk, kijkt ook veel in de spiegel
 • Je raakt gefrustreerd als je een ‘off day’ hebt en je niet op de zelfde manier kunt trainen als de keer daarvoor

Herken jij jezelf in één of meerdere van deze signalen? Sporten zou een middel moeten zijn om de kwaliteit van je leven te verbeteren in de vorm van lichaamsbeweging, ontspanning, afleiding en sociale contacten. Als de focus steeds meer op het uiterlijk en de relatie tussen eten en trainen komt te liggen, dan heb je mogelijk bigorexia en ben je verslaafd aan sporten.

Kennismakingsgesprek

Vermoed je dat je een sportverslaving hebt? Vraag dan nu een geheel vrijblijvend gratis kennismakingsgesprek met mij aan.

You may also like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *