Disclaimer: dit is mijn waarheid, mijn visie en hoe ik het zie. Andere mensen kunnen daar een andere mening over hebben. Nogmaals dit is hoe ik het zie.

Jouw eetstoornis is een uitwerking van alles wat er diep binnen in jou leeft. Het zit in je, maar het is niet wie jij bent. Vaak wordt er ook wel geadviseerd om je eetstoornis een andere aparte naam te geven. Ik vind dit toch altijd wel tricky om te doen, want aan de ene kant is die eetstoornis in jou gemanifesteerd, het is wel onderdeel van je, maar het is niet wie je bent. Een rare lijn om op te balanceren en hoe je dat precies moet zien. Zoals ik het zie is dat je eetstoornis een uitwerking is van alles wat er in jou leeft.

Heel vaak kun je dat terugleiden naar je kinderjaren en hoe je bent opgegroeid. Jouw programmering wordt gevormd in de eerste 0 tot 7 jaar. Wat jij vanuit je opvoeding en je ouders hebt meegekregen.

Zoals ik. Mijn vader is toen ik 2 jaar was zelf uit het leven gestapt. Ik heb daarbij de overtuiging gecreëerd dat ik niet belangrijk genoeg was om voor in leven te blijven, in het kort “ik ben niet belangrijk”. Of “als ik er niet was geweest, dan was het niet gebeurd” in het kort “ik mag er niet zijn”. Deze overtuigingen heb ik meegenomen in de rest van mijn leven.

Telkens als er iets gebeurde, waarbij de gebeurtenis een trigger is zoals we dat noemen, werd ik bevestigd in een negatieve overtuiging. Bijvoorbeeld: ik had iemand een bericht gestuurd en die reageerde niet. Daarin werd ik bevestigd in “ik ben niet belangrijk”. Dat was de gebeurtenis, ik stuurde iemand een berichtje en ik kreeg niks teug, of niet à-la-minute of niet snel genoeg naar mijn mening. Daarbij kreeg ik onbewust (want toen was ik me er niet bewust van) de gedachte “ik ben niet belangrijk”.

Daar kreeg ik een heel naar gevoel bij, maar omdat ik die gevoelens niet wilde voelen en niet goed met mijn emoties kon om gaan, ben ik een bepaald gedrag gaan vertonen. Dat waren eetbuien. Door de eetbuien voelde ik me schuldig en nog slechter en daardoor had mijn gedrag nog een gevolg. Namelijk compenseren. Overgeven, laxeren, overmatig bewegen, dagen na een eetbui niet of weinig eten, alles om de calorieën te compenseren.

Wat ik eerder ook aanhaalde: de eetstoornis is een uitwerking van alles wat er in jou leeft. Als jij rond loopt met negatieve overtuigingen over jezelf. Jouw brein gaat onbewust constant speuren naar situaties waarin een overtuiging bevestigd wil worden. Ik zeg altijd: “een overtuiging wil altijd gelijk krijgen”. Dat gebeurt voornamelijk onbewust.

Als ik een positieve overtuiging over mezelf hebt “ik ben mooi”, dan ga ik de wereld in met die gedachte en dat gevoel. Dan zal ik ook terugkrijgen dat ik mooi ben. Als ik de overtuiging en het gevoel met me mee draag “ik ben lelijk”, dan ga ik denken dat andere mensen mij lelijk vinden en als ik in de spiegel kijk vind ik mezelf lelijk. Het is maar net vanuit welke ogen en welke gedachte jij naar jezelf kijkt.

De identiteit van de eetstoornis ga jij niet veranderen, want dit is. Anorexia is anorexia. Boulima is boulimia. Binge eating disorder is binge eating disorder. Die ga jij niet veranderen. Dat is best wel confronterend. Maar het bestaat en het leeft in best wel veel mensen. Zie het bijvoorbeeld als een iemand die een relatie heeft met iemand die mentaal en fysiek wordt mishandeld. Ik begrijp dat dit best wel een heftige statement is, maar er leeft iemand intern in jou die jou fysiek en mentaal mishandeld.

Jij kan die “persoon”, als we de eetstoornis als persoon zien. Die ga jij niet veranderen, want die is zoals hij/zij is. Het enige wat jij wel kunt veranderen is hoe jij erop reageert en hoe jij er mee omgaat. De eetstoornis heeft op dit moment waarschijnlijk nog zo veel grip op jou en heeft de volledige controle en regie over jou. Jij laat je daar in meeslepen vanuit je negatieve overtuigingen over jezelf en die eetstoornis zorgt er natuurlijk lekker voor dat die negatieve overtuigingen steeds maar weer bevestigd worden.

Het is heel belangrijk om je bewust te gaan worden van wat je allemaal tegen jezelf zegt. Welke overtuigingen je hebt en waar dat vandaan komt vanuit je kindertijd.

Ik kan je hier natuurlijk bij gaan helpen. Mocht je hier interesse in hebben, dan kun je via mijn website een gratis “Bevrijd Jezelf van je Eetstoornis Sleutelgesprek” aanvragen. Daarin kunnen we kijken naar hoe de eetstoornis op dit moment nog grip op jou heeft, vanuit welke overtuigingen jij leeft en hoe ik jou hierbij kan gaan helpen.

Zie jouw eetstoornis als een aparte identiteit. Ook al zit het in je, het is niet wie jij bent en wat jou maakt als persoon.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *