Vrouwelijke energie is, zachtheid, zijn, achterover leunen, vertrouwen hebben, vertragen, sensualiteit belichamen, luisteren, controle opgeven, niet micro managen. Tegenover de vrouwelijke energie staat de mannelijke energie. Mannelijk energie is actie ondernemen, dingen doen, doelen behalen.

Wanneer je een eetstoornis hebt dan zit je vaak heel erg in de mannelijke energie. Je bent constant bezig om je doelen te behalen in termen van gewichtsverlies, calorieën tellen, stappen tellen en eventueel vet- en spiermassa. Dat doel verleg je steeds weer. Je staat de hele tijd ‘aan’, je bent er de hele tijd mee bezig en er is geen tijd om rust te nemen en te vertragen.

Je neemt pas rust op het moment dat je volledig uitgeput bent. Dan is het geen rust, dan is het volledig ingestort zijn, om je net genoeg weer op te laden om terug te schieten in je mannelijke energie. Actie, bezig zijn, je bezig houden, voor anderen klaar staan, tijd en energie in andere steken in plaats van tijd en ruimte maken voor jezelf en wat voor jou belangrijk is.

Ik merk dat bij mezelf ook. Mijn moeder heeft vanaf jongs af aan, vanaf de pubertijd, tegen mij gezegd “buik in, billen in”. Dat is in mijn hoofd gaan manifesteren en tot op de dag van vandaag nog steeds automatisch mijn buik aanspan en in hou, ook om die plattere buik weer te geven. Mijn moeder kan nu nog steeds van zichzelf zeggen dat ze “een dikke pens” heeft.

Daardoor is er heel veel spanning komen te staan op mijn buik, het gebied waar je vrouwelijke energie zit. Je baarmoeder, eierstokken. Alles wat je vrouwelijk maakt zit in die regio opgeslagen. Als je dit gebied de hele tijd op spanning houdt dan kan de vrouwelijke energie niet stromen.

Wat er bij mij ook gebeurde, omdat ik mijn buik en billen inhield, is dat mijn ademhaling naar mijn borst verschoof. Dat merk ik bijvoorbeeld als ik vlogs opneem (de gesproken versie van dit blog), dat ik soms misschien wat kortademig ben en naar lucht aan het grijpen bent, omdat ik zo gewend ben om vanuit mijn borst te ademen.

Het is dus zaak om je buik te laten ontspannen, door je buik te ademen om de vrouwelijke energie te laten stromen. Je mag zijn, je hoeft niet de hele tijd in de actie modus te staan, en dus in je mannelijke energie. Het is Yin/Yang. Iedereen heeft zowel mannelijke als vrouwelijke energie in zich. Het is de kunst om de balans daartussen te vinden.

Dat heb ik zelf ook. Als ik bijvoorbeeld bezig ben met zelfontwikkeling, zelfontplooiing dan kan ik alsnog heel hard werken en mezelf heel veel latten opleggen. Ik zit dan heel erg in de mannelijke energie, terwijl ik juist mag vertragen, mag zijn, en vertrouwen mag hebben in alles wat er komen gaat. In plaats van in de actiemodus te zitten.

Herken jij deze problematiek bij jezelf en wil je weten hoe je daar mee om kan gaan en anders kan gaan aanpakken? Plan dan nu een geheel vrijblijvend gratis “Bevrijd Jezelf van je Eetstoornis Sleutelgesprek” aan.

Wil je hier meer over weten, stuur me gerust een berichtje via e-mail, WhatsApp of een DM via Instagram.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *