Jullie hebben het me waarschijnlijk al vaker horen zeggen, dat ik ben een voorstander van mediteren. Ik begin vanavond met een 8-weekse meditatiecursus. Ik ben heel benieuwd wat bij dat gaat brengen, ook zodat ik dit aan jullie kan gaan overbrengen.

Waarom mediteer ik?

Voor mij is mediteren een manier om op een andere manier met mijn emoties om te gaan. Zeker ten aanzien van mijn eetstoornis. Als ik merk dat ik heel erg in mijn gedachten zit, heel veel aan het denken en analyseren ben en mezelf verhalen aan het vertellen ben, dan weet ik dat ik veel te veel in mijn hoofd zit en niet met mijn gevoel bezig ben. Mediteren helpt mij om te zakken van mijn hoofd naar mijn gevoel.

Een voorbeeld van afgelopen weekend. Ik was op een verjaardag geweest, die best wel intens was vanwege dingen die er spelen in de vriendschap met die vriendinnen. Ik stapte in de auto op weg naar huis en ik merkte dat ik een heel plan aan het maken was in mijn hoofd. Dat ik naar de supermarkt zou gaan rijden en daar vervolgens pepernoten, chocola en gevulde speculaas zou gaan halen. Dat zijn wel mijn favoriete ‘kryptonite’ tijdens de feestdagen. Ik vind het gewoon heel lekker en ik vind het nog steeds lastig om me daarin te beheersen. Goed, ik was dus een heel plan aan het maken in mijn hoofd in de auto. Op een gegeven moment, vanwege mijn hoge mate van bewustzijn, hoorde ik me dat ook gewoon doen. Toen dacht ik “Jen, waar ben je nou mee bezig. Dit is helemaal niet bevorderend. Je gaat helemaal niet naar de supermarkt, je gaat eerst naar huis en je gaat mediteren”.

Dat heb ik gedaan. Ik heb rust genomen. Ik heb een meditatie aangezet. Tijdens die meditatie voelde ik dat ik ontzettend moe was en ben ik heel even gaan slapen. Vervolgens, toen ik wakker werd, heb ik de meditatie afgemaakt en waren die gedachten helemaal verdwenen. Tijdens het mediteren maak je contact met jezelf.

Wat is mediteren?

Mediteren is zijn. In het hier en nu, in het moment. Meditatie draait om het aandachtig observeren van je ervaringen in het moment. Zonder jezelf te veroordelen voor die ervaringen en de reacties die ze teweegbrengen. Zo probeer je tot je ware kern te komen.

Het is een techniek waarmee we onze geest tot rust kan komen. We kunnen een bepaalde staat van bewustzijn bereiken, die heel anders is dan de staat waar we normaal in zijn. Dat betekent dat we door alle lagen van onszelf heengaan en uiteindelijk bij die staat van bewustzijn kunnen komen.

Nog meer redenen om te mediteren

  • Je ziet dingen duidelijker (zoals die gedachtes die je vertellen waarom je wel of niet zou moeten eten en/of bewegen)
  • Je krijgt meer compassie en wordt een liefdevoller persoon
  • Je wordt minder gefrustreerd en kan je boosheid sneller loslaten
  • Je concentratie wordt beter waardoor je dingen efficiënter gedaan krijgt
  • Je ervaart minder stress (in plaats van de vecht-vluchtmodus ga je over op de ruststand)
  • Je herkent de mentale patronen die je dagelijks bezighouden en leert om deze beter los te laten
  • Je leert om beter in het moment te leven en minder op te gaan in de duizenden gedachtes die je hebt

Mediteren in 5 stappen

Stap 1: Maak tijd vrij om te mediteren

Ook al is dat in het begin maar 5 minuten per dag. Heel vaak gaat de wekker, staan we op en worden we meegesleurd in de waan van de dag. Je wekker gaat. Misschien ben jij iemand die er meteen uit springt of iemand die 6x op snooze drukt, op een gegeven moment moet je er toch uit. Tanden poetsen, douchen, aankleden, eventueel als je kinderen hebt aankleden, verzorgen, ontbijten en naar school brengen. Je ken het waarschijnlijk wel, de waan van de dag. Zonder dat je ook maar 1 minuut hebt stilgestaan om jezelf te verwelkomen in deze nieuwe dag en te vragen aan jezelf hoe je hebt geslapen. “Hoe gaat het met je” en “wat heb je vandaag voor ogen”. Heb ik een bepaalde intentie, of wat wil ik bereiken? Dat je even incheckt met jezelf.

Ik mediteer het liefst op het moment vlak nadat ik wakker ben geworden. Dat doe ik sowieso elke dag en naar gelang ik het nodig heb gedurende de dag. Misschien ’s middags of ’s avonds voor het slapen. Je hebt slaapmeditaties, wandelmeditaties, je kunt op allerlei verschillende manieren mediteren.

Vindt je mediteren een beetje ‘zweverig’, dat kan natuurlijk. Dat kun je ook gewoon gaan niksen. Op de bank zitten en voor je uitstaren, niksen. Jezelf de vraag stellen “hoe gaat het met me vandaag”. Dan niet afgeleid worden door je telefoon, een boek of kinderen. Sluit je echt af van de buitenwereld. Dat is heel belangrijk.

Stap 2: Neem een comfortabele houding aan

Het maakt niet heel veel uit wat voor houding je aanneemt. Mediteren kan liggend, zittend in de lotushouding of kleermakerszit, op een stoel met je voeten op de grond. Zolang het maar comfortabel voor je is. Probeer als je zit wel rechtop te zitten, niet met een gebolde houding.

De basishouding van meditatie is de lotushouding. Lukt dat je niet? Kies dan een houding die voor jou prettig voelt, zonder lichamelijke ongemakken. Ik doe ze vaak liggend en soms kies ik voor een wandelmeditatie.

Stap 3: Richt je aandacht op je ademhaling

Bij alle vormen van meditatie richt je je aandacht ergens op – muziek, een stem, beweging – waardoor je verder af komt te staan van je gedachten. De ademhaling gaat in 4 stappen. Je ademt in, je houdt vast, je ademt uit, je houdt vast. Naar gelang jij het langer kan dan pas je de duur aan.

Het is wel heel belangrijk dat je naar je buik ademt, niet naar je borst want dan hou je nog heel veel stress vast. Ik weet dat het lastig is, ik heb het zelf ook moeten afleren omdat ik mijn buik altijd in hield, maar laat die buik los en adem door je buik.

Stap 4: Laat storende gedachten los

Omdat je je concentreert, gaan je gedachten uit. Dat is in ieder geval wel de bedoeling. Wanneer je merkt dat je gedachten terugkomen, wees dan niet te hard voor jezelf. Merk de gedachten zonder oordelen op. Zeg dan “ik heb je gehoord, dank je wel, ik heb je nu even niet nodig” en ga dan weer verder. Daarmee geef je wel gehoor aan de gedachten die je hebt, je negeert ze niet, je erkent dat ze er zijn, maar je hoeft er op dat moment niks mee. Laat ze gewoon weer langsdrijven, als wolken in de lucht. Merk op dat je was afgedwaald en breng je aandacht weer terug naar je ademhaling. Je accepteert je gedachten en je verplaatst je weer bewust naar het ‘nu’.

Stap 5: Oefenen

Fietsen heb je ook niet in 1x geleerd. Hoe vaker je het doet, hoe beter je erin wordt. Je kunt de tijd dat je mediteert langzaam opbouwen. Van 5 minuten per dag naar 10 en uiteindelijk een half uur of misschien zelfs een uur. Bouw dit langzaam op en kijk wat voor jou prettig is. Misschien zit je na een week al op een uur of is 5 minuten per dag voor jou prima.

Wat ik ook altijd een hele goede tip vind, tip van mezelf trouwens, neem als je naar de wc gaat gewoon even een momentje om te mediteren. Dan bedoel ik, check even met jezelf in hoe het met je gaat. Als je naar de wc gaat, haal een paar keer diep adem, ik hoop dat het wel fris ruikt op het toilet. Haal een paar keer diep adem en stel jezelf de vraag “hoe gaat het met me?” Even inchecken met jezelf. Zeker met boodschap nummer 2. Heel veel mensen, ik was er zelf ook één van, kon niet meer zonder telefoon naar de wc. Afleiding, ontspanning of iets om mezelf bezig te houden. Vaak is boodschap twee van iets langere duur dan boodschap één. Dan neem je een moment voor jezelf om in te checken.

Dit is de basis van mediteren. Waarom je zou mediteren, wat het is en hoe je het doet. Nogmaals, ben je geen voorstander van mediteren, ga dan gewoon niks doen.

Belangrijk bij meditatie: doe het zonder verwachtingen! Doe het en laat het gebeuren.

Tip! Ik volg vaak geleide meditaties via YouTube. Dan kun je namelijk op thema’s zoeken die op dat moment het beste bij je passen.

You may also like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *