Ik heb het in een eerdere blog/vlog gehad over vrijheid. Vrijheid de kracht om te kiezen, te veranderen en te reageren. Deze keer wil ik het hebben over het maken van een keuze, want je hebt altijd een keuze.

Er zijn mensen die zeggen “ik had geen keuze”. Terwijl dat niet zo is. Je hebt altijd een keuze. De mensen die dat zeggen, die laten zich meeslepen door wat iemand anders wil en passen zich aan naar de behoefte en wensen van iemand anders.

Nogmaals, je hebt altijd een keuze. Er zijn ook mensen die beginnen met een krachtige zin en dan het woordje “ja, maar” erachter zeggen. “Ja maar, dat kan niet”, “ja maar, het is moeilijk”, “ja maar…..” je kunt talloze redenen verzinnen. Excuses en verhalen die jij jezelf vertelt. Als je het woordje “maar” gebruikt, dan ontkracht je alles wat je daarvoor hebt gezegd. Dat is heel er zonde.

Luister eens maar jezelf en hoor hoe vaak jij het woordje “maar” gebruikt, of “ja,maar”. Ik vind het mooi om het woord “maar” te vervangen door “en”. Dan hou je het positief. Je kunt ook eens kijken naar het schrappen van het woord “niet”. “Dat kan ik niet”, “Dat wil ik niet”, etc. Hoe vaak gebruik jij de woorden “maar” en “niet”. Je verzint allerlei excuses en verhalen voor jezelf waarom je iets niet zou doen. Dat is zonde, want je hebt altijd een keuze.

Jij bent op dit moment op een bepaalde manier geprogrammeerd. Dat komt door allerlei dingen die er bij jou in het verleden zijn gebeurd. Zie jouw leven alsof je in een auto zit en jij zit aan het stuur. Jij bepaalt de route, jij bepaalt of je links, recht, rechtdoor of rechtsomkeert gaat. Jij zit aan het stuur en jij bepaalt waar je heen gaat. Jij bepaalt hoe snel je gaat. Er zitten misschien wel passagiers in je auto, dat kan je eetstoornis zijn.

Laat de passagier, de eetstoornis, niet aan het stuur zitten, want jij zit aan het stuur. Die eetstoornis mag er zijn, die mag op de achterbank zitten, maar die gaat niet bepalen wat jij wel of niet gaat doen. Dat bepaal jij zelf. Als er mensen bij jou als passagier in de auto zitten en die roepen dingen naar je, zoals “kijk nou uit”, “schiet nou op”, of “je moet daarheen”, “dit is een snellere route”, laat jij je dan door hen beïnvloeden, of zit je zelf stevig aan het stuur. Nogmaals, je hebt altijd een keuze.

Waar kies jij voor? Kies jij voor een leven met een eetstoornis of kies jij er voor om voor jezelf te gaan vechten en jezelf een eetstoornisvrij leven te gaan gunnen. Dat is echt mogelijk. Het begint met een keuze. Kies jij voor een eetstoornisvrij leven? Het is niet makkelijk, maar het is wel eenvoudig. De stappen zijn vrij simpel. Het is een kwestie van herprogrammeren, want jij bent in je jeugd op een bepaalde manier geprogrammeerd. Het is zaak om te kijken naar hoe jij bent geprogrammeerd, waar dat vandaan komt en wat de oorzaken daarvan zijn. Dat kun je helen om jezelf vervolgens te herprogrammeren. Dat kan.

Fietsen heb je ook niet in één dag geleerd. Het kost tijd en energie. Je zult vast een aantal keer van de fiets afvallen, maar elke keer leer je steeds weer een beetje bij waardoor je er steeds beter in bent. Het is een kwestie van blijven oefenen. Het werkt hetzelfde als ander gedrag afleren wat je ooit hebt geleerd. Misschien bij je wel op je nagels. Dat ben je op een gegeven moment gaan doen, je weet niet precies waarom en dat kun je afleren. Net als dat je kunt afleren om geen nagels te bijten. Kun je er voor kiezen om iets anders daarvoor in plaats te doen wat minder beschadigend is voor je nagels en voor jezelf. Je kunt er op dezelfde manier voor kiezen om een eetstoornisvrij leven te gaan leiden.

Je bent op dit moment zo gewend aan de veiligheid die de eetstoornis jou biedt. Dit is wat jij gewend bent. Dit is voor jou normaal, dit is veilig. Het is zaak om dit om te gaan draaien. Om iets anders te vinden.

Dat is wat ik eerder al zei niet makkelijk, maar wel eenvoudig. Het begint met een keuze maken. De keuze is dat je voor jezelf gaat vechten. Misschien verwacht jij op dit moment van iemand anders dat ze voor jou gaan vechten, maar jij bent de enige die voor jezelf kunt vechten. Dat doe je door het maken van een keuze.

Met alleen het maken van een keuze is het natuurlijk niet gedaan, maar het is wel het begin. Dat zet energetisch iets in beweging en dat ga je vervolgens ook uitstralen. Hoe vaker jij dit tegen jezelf gaat zeggen, hoe eerder jouw hersenen dat gaan geloven. Dan ga je op een gegeven moment een nieuwe waarheid creëren. Namelijk de waarheid van een eetstoornisvrij leven. Naar mate dat vordert, ga je daar steeds beter in worden.

Natuurlijk zul je nog wel momenten tegenkomen waarbij er iets gebeurd en je getriggerd wordt. Op een gegeven moment zal je onder de knie krijgen hoe het precies werkt, waarop jij getriggerd wordt en hoe jij het ook anders kunt doen. Ik ben voorstander van mediteren. Dat helpt mij om triggerende gedachten uit te schakelen. Yoga is ook een mooi alternatief.

Ik werk als vrijwilliger in Praktijkhuis Inspiration, een inloophuis voor mensen met een eetstoornis. Daar wordt één keer in de maand een yogales gegeven. Ik moedig je aan om daar een keer aan mee te doen.

Wil je leren hoe het werkt, hoe jij de keuze voor jezelf kan gaan maken en hoe ik je daarbij kan gaan helpen? Plan dan een gratis Bevrijd Jezelf van je Eetstoornis Sleutelgesprek in. Wellicht zie ik jou dan heel snel, persoonlijk in Hoofddorp of online.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *