Ik gebruik het woord overtuiging en geloofsovertuigingen wellicht een beetje door elkaar heen, maar ik bedoel in principe hetzelfde. Geloofsovertuigingen kunnen ook wel met religie te maken hebben, maar in dit geval gaat het er om waar jij in gelooft. Wat is jouw waarheid?

Wat is een overtuiging, hoe kom je eraan en, belangrijker, hoe kom je er weer vanaf? Of hoe buig je hem om? Een overtuiging wordt gecreëerd in jouw hoofd, in de eerste 0 tot 7 jaar van jouw leven. Dat noem ik ook wel je programmering. Je programmering ontwikkelt zich door jouw opvoeding. Hoe jij bent opgevoed door jouw ouders en hoe jouw jeugd is geweest.

Het kan zijn dat jij een afwezige ouder had of dat één van jouw ouders een verslavingsprobleem (alcohol, drugs, etc.) had. Daardoor was of is die ouder emotioneel onbereikbaar. Jij hebt daardoor als kind niet gekregen wat jij nodig had. Het kan zijn dat er in jouw jeugd een traumatische gebeurtenis is geweest. Dat kan één hele grote zijn, maar dat kunnen ook meerdere ‘kleine’ (een traumatische gebeurtenis is natuurlijk nooit klein) gebeurtenissen die vaker in hetzelfde thema terugkomen waar jij keer op keer mee wordt gehamerd.

Die overtuiging wordt daardoor gecreëerd. In de eerste 0 tot 7 jaar worden de overtuigingen gevormd. Dat kan ook op een later moment. Het kan zijn dat je een fijne jeugd hebt gehad, maar later bijvoorbeeld op school wordt gepest. Het kan ook zijn dat je mentaal of seksueel misbruikt bent. Al deze gebeurtenissen laten sporen in je achter en daardoor wordt jij op een bepaalde manier geprogrammeerd en met overtuigingen gaat leven.

Ik zal een voorbeeld geven uit mijn leven. Mijn vader leed aan psychoses en schizofrenie. Toen ik twee jaar was heeft hij besloten om op een onofficiële manier uit het leven te stappen. Hoe dat precies gebeurd is, is hierin op dit moment niet belangrijk. Het gaat er om dat hij de beslissing had genomen om uit het leven te stappen, om er niet meer te zijn.

Ik heb onbewust als klein meisje een overtuiging gecreëerd was, dat ik niet belangrijk genoeg was om voor in leven te blijven en dat ik het niet waard was. In het kort: “ik ben het niet waard” en “ik ben niet belangrijk”. Die overtuigingen zijn in mijn programmering vast gaan zitten en daarmee ben ik het volwassen leven in gegaan.

Een overtuiging wil altijd gelijk krijgen. Omdat ik met deze overtuigingen leefde, ging ik onbewust heel mijn leven situaties afspeuren waarin de overtuiging “ik ben het niet waard” en “ik ben niet belangrijk” gelijk zouden krijgen. Dan kunnen er tien dingen gebeurd zijn waarbij de tegenovergestelde overtuiging – “ik ben het waard” en “ik ben belangrijk” – bekrachtigd zou kunnen worden, maar daar ging ik niet op ‘aan’.

Die positieve overtuigingen zitten niet in mijn programmering, dus dat herken ik niet als zodoende. Eer hoeft maar één ding te gebeuren, waarbij ik bevestigd krijg “ik ben het niet waard” en “ik ben niet belangrijk”, en ik ga wel ‘aan’. Omdat ik afhankelijk was van externe bevestiging, was ik afhankelijk van hoe andere mensen tegen mij deden en zeiden.

Ik ging niet ‘aan’ op de positieve overtuigingen omdat ik zelf iets anders geloofde, namelijk “ik ben het niet waard” en “ik ben niet belangrijk”. Die tien eerdere situaties deden mij helemaal niks, ik voelde me zelfs een beetje ongemakkelijk, maar die ene, daar ging ik op ‘aan’. Ik raakte daarvan overstuur en uiteindelijk heb ik mijn eetstoornis ontwikkeld en kreeg ik eetbuien. Ik kon niet met mijn emoties omgaan en ik was afhankelijk van externe bevestiging.

Je weet nu wat overtuigingen zijn en hoe ze ontstaan. Dan nu het belangrijkste gedeelte. Hoe kom je er vanaf of hoe ga je ze ombuigen? Van negatief naar positief.

Ik ben het niet waard -> ik ben het waard

Ik ben niet belangrijk -> ik ben belangrijk

Dat is een kwestie van mindset. Dat is heel eenvoudig, maar het is niet gemakkelijk. De stap is vrij eenvoudig, maar om het te doen dat is wel een heel proces en dus niet makkelijk. Daar ben je wel wat langer mee bezig. De eetstoornis is niet in één dag gecreëerd, je zal er ook niet in één dag vanaf zijn.

Wil je leren hoe dit werkt? Een negatieve overtuiging ombuigen naar een positieve overtuiging en een stukje mindset. Neem dat nu contact met mij op en plan een gratis “Bevrijd Jezelf van je Eetstoornis Sleutelgesprek”.

Mocht je verder nog vragen hebben over dit onderwerp, neem dan gerust contact met mij op via e-mail, WhatsApp of Instagram.

You may also like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *