Wanneer je je eetstoornis hebt losgelaten, kun je in je eigen kracht gaan staan. Wat is dat en hoe ziet dat eruit, wat houdt dat in?

In je eigen kracht staan zal voor velen van jullie nog een onbekend begrip zijn, iets wat nog heel ver weg is. In je eigen kracht staan betekent dat je handelt vanuit jezelf.

Naast mijn eetstoornis heb ik heel lang last gehad van relatieverslaving en codependentie. Codependetie betekent dat je jouw eigen mening, behoeftes, waardes, wat je wil, wat je denkt opzij schuift voor de mening van een ander. Je past je constant aan iemand anders aan, uit angst om iemand te verliezen, niet aardig gevonden wordt of niet lief of leuk. Je bent je alleen maar aan het aanpassen aan iemand anders.

Hoe langer je dat blijft doen, hoe meer je jezelf kwijt raakt. Ik ben zelf ook op dat punt geweest. Dat ik helemaal niet meer wist wat mijn mening was, hoe ik tegen de wereld aan keek, wat mijn waarheid was. Ik leefde alleen maar vanuit bepaalde regels die waren opgelegd vanuit de maatschappij, waarvan ik dacht dat die zo hoorde te zijn, of waarvan ik dacht dat ik dat moest doen.

Ik voel nu heel sterk mijn eigen stem geluid. Ik merk dat, hoe ik tegen de wereld aan kijk, veelal anders is dan andere mensen om me heen. Ik heb nu geen angst meer dat mensen me daardoor niet aardig zullen vinden, of niet lief zullen vinden, of niet met mij om willen gaan.

Ik weet dat dit zo kan zijn. Het is nou eenmaal zo dat niet iedereen jou aardig, lief en leuk kan vinden. Op sommige potjes past gewoon geen deksel, of nou ja niet alle deksels passen op hetzelfde potje. Ik merk nu heel erg dat ik de mensen aan het aantrekken ben die wel dezelfde visie en levenswijze hebben als ik.

Het is niet erg als iemand een andere mening heeft. Je kunt wel kijken naar wat de mening van die ander is. Je kunt je daarin verplaatsen. Heeft hij/zij een punt? Maar.. je hoeft hem niet over te nemen. Je mag ten alle tijden bij je eigen waarheid en je eigen mening blijven. Daarin kan je ook zo veel respect ontvangen van iemand anders.

Als je jezelf alleen maar aan iemand anders aan past, dan raak je jezelf op een gegeven moment echt kwijt en weet je gewoon niet meer waar je staat en wat je wil.

Die stem van de eetstoornis is zo sterk. Jij bent alleen maar aan het doen wat die eetstoornis wil. Is dat ook echt wat je zelf wil? Ik denk het niet… De eetstoornis zit in je, die is onderdeel van je, maar de eetstoornis is een uitwerking van allerlei onderliggende problematiek en trauma’s uit het verleden waar jij nog niet mee hebt gedeald. Waar je nog niet naartoe bent geweest en nog niet hebt kunnen helen om verder te kunnen gaan.

Ik wil je heel erg uitnodigen om in je eigen kracht te gaan staan. Dat voelt op dit moment misschien nog zo ontzettend moeilijk en is dit voor mij op dit moment ook nog wel een terugkerend thema. Elke keer word ik uitgetest door het universum. Dat klinkt heel raar, maar zo voelt dat echt, om maar in mijn eigen kracht te blijven.

Dat betekent dat ik mezelf niet ga vergelijken met andere mensen. Dat ik niet heel veel trainingen, programma’s of dingen moet leren om iets of iemand te kunnen zijn. Dat ik echt van mezelf uit mag gaan. Dat ik de kennis en ervaring in huis heb om alles te doen wat ik wil doen. Soms ben ik nog zoekende naar wat ik moet doen en hoe dingen werken. Elke keer krijg ik weer zo’n test van “ho, nee, je mag in jezelf geloven, op jezelf vertrouwen en in die kracht blijven staan”.

Dat is soms heel moeilijk, dat wil ik ook toegeven. Maar het is wel een van de sleutels om jezelf te bevrijden van je eetstoornis.

Wil jij dat nou ook, dan biedt ik een gratis “Bevrijd Jezelf van je Eetstoornis Sleutelgesprek” aan. In dit gesprek, heel logisch, zal ik je uitleggen wat de sleutel is voor het jezelf bevrijden van je eetstoornis en hoe ik je hierbij kan gaan helpen.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *