Wanneer je eetstoornisvrij leeft ben je van donker naar licht gegaan. Maar wanneer je jarenlang in het donker hebt geleefd, gevangen in je eetstoornis, is de transitie naar een lichter en vrij leven soms best wel onwennig. Misschien ook wel een beetje eng.

“The darker the darkness, the brighter the light”

Het kan heel onwennig aanvoelen om zo veel positiviteit te ervaren, want dat ben je namelijk niet gewend. Je weet er eigenlijk niet echt raad mee. Wanneer je angst en onrust voelt opkomen, zelfs voor zelfvertrouwen, zelfverzekerdheid, kracht en licht, is het soms makkelijker om in je hoofd en in het donker te schieten, omdat je dit jarenlang gewend bent geweest om te doen. Je bent dan veel in gedachten en vaak ga je deze mooie gevoelens tegenspreken met oude negatieve overtuigingen. Maar hiermee loop je juist weg van deze mooie gevoelens en emoties en dat is zonde.

Je bent zo lang gewend geweest om in het donker te leven en ergens heb je misschien wel een lichtpuntje, een stip op de horizon gezien, maar daar daadwerkelijk zijn is en hele andere belevenis. Je hebt de eetstoornis los gelaten, iets waarmee je je zo lang hebt geïdentificeerd. Je bent uit het donker gestapt en in het licht. In je kracht en vrij van angsten en onzekerheden. Je hebt de tools in huis om in te grijpen wanneer je merkt dat je in een negatieve spiraal bent beland. Je hebt contact met jezelf en je gevoel. Je werkt van binnen naar buiten, conform de wet van aantrekkingskracht.

Zelfs ik loop hier af en toe nog tegenaan. Van donker naar licht is, na een jarenlange strijd met een eetstoornis, soms nog steeds een beetje onwennig voor mij. Ja, het donker mag er ook zijn. Dit vertelt mij namelijk ook heel veel. Maar uiteindelijk weet en voel ik dat het mij niet dient om in het donker te blijven hangen.

Vanuit perfectionisme en controle ben ik dan geneigd om daar een oplossing voor te willen vinden en dan kan ik mezelf nog wel eens forceren. Dan mag ik mezelf eraan herinneren dat ik mag uit gaan mijn eigen kracht. Mezelf niet vergelijken met andere mensen. De overtuiging loslaten dat ik bepaalde dingen (ook) moet doen om succesvol te zijn. Dingen waar ik eigenlijk helemaal geen zin in heb en die niet bij mij passen.

De beste remedie? Vertragen en ontspannen waardoor er ruimte ontstaat. Meestal komt er dan vanzelf een creatief idee of inspiratie naar voren. Soms kan het ook helpen om juist uit mijn comfortzone te stappen en nieuwe dingen te proberen. Ook dan kan ik ontdekken wat wel of niet goed voelt en wat ik wel of niet wil.

Wil jij ook leren om contact te maken met je gevoel? Plan dan nu een geheel vrijblijvend gratis kennismakingsgesprek met mij in voor een vervolg coaching traject.

You may also like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *