Daar waar ik vroeger een verstoorde relatie had met voeding en beweging, helpt sporten mij – en dan voornamelijk krachttraining – om mentaal en fysiek in balans te blijven.

Als je aan krachttraining doet, dan komen al je hersendelen tegelijk in actie. Je oudste brein, je reptielenbrein, je zoogdierenbrein en je cognitieve brein. Je cognitieve brein is je meest jonge brein, 100.000 jaar is niet heel jong maar een stuk jonger dan de andere breinen.

Mentaal en fysiek zijn verbonden met elkaar, dus wanneer jij lichamelijk kracht hebt, dan merk je ook dat je mentale veerkracht verbetert. In mijn eetstoornis moest ik van mezelf 10.000 stappen zetten, 12.000, 15.000, het werden er steeds meer. Elke dag moeten, moeten, moeten. Zo veel stappen halen. Bewegen om het bewegen. Om calorieën te verbranden.

Ik ben ook een tijdje verslaafd geweest aan sporten. Dit heet bigorexia en heb hier ook een blog over geschreven. Niet alleen het gewicht op de weegschaal werd belangrijk, maar ook het vetpercentage en spiermassa. Het vetpercentage moest alleen maar lager en de spiermassa hoger. Maar elke keer als ik m’n ‘doel’ behaald had, dan was ik nog steeds niet gelukkig. Ik putte mezelf helemaal uit. Mezelf forceren om naar de sportschool te gaan, terwijl ik eigenlijk doodmoe was. Kapot. En maar door blijven gaan.

Daar waar vroeger sporten een obsessie voor mij was, is het voor mij nu een uitlaatklep. Het helpt mij om gedachten die door mijn hoofd gaan even wat stiller te maken, want je moet je echt concentreren op het verzetten van die gewichten. Daarbij is het beter om wat zwaarder te trainen en minder herhalingen te doen, dan om licht te trainen en veel herhalingen te doen. Ik probeer altijd tussen de 8 en 15 herhalingen te doen van een oefening, waarbij de laatste 2 herhalingen echt moeizaam gaan. Dit herhaal ik 3 a 4 setjes. Ik sport al een aantal jaar met plezier bij Happy Bodies, een kleinschalige sportclub met persoonlijke aandacht. Ze hebben diverse vestigingen door het land. Ik vind de naam ook heel toepasselijk voor waar ik nu sta. Ik ben namelijk happy met mijn body!

Ik ben heel blij dat ik op een normale manier weer kan sporten. Dat houdt voor mij in, een paar keer in de week krachttraining met een korte warming-up van 10 minuten. Verder doe ik niet heel veel aan cardio, behalve wandelen, maar dat is niet echt cardio want dat doe ik op een rustig, mindful tempo. Wandelen doe ik om ook weer m’n hoofd uit te zetten, naar m’n lichaam te gaan.

In plaats van dat het vroeger moeten, moeten, moeten was, ik moet zo veel stappen halen, ik moet zo veel bewegen, ik moet zo veel calorieën verbranden, heeft bewegen nu voor mij een andere betekenis. Om vanuit m’n hoofd naar m’n lijf te gaan en om de mentale veerkracht op pijl te houden.

Wil jij ook weer een normale relatie met bewegen en voeding krijgen? Plan dan nu een geheel vrijblijvend gratis kennismakingsgesprek met mij in. Dan gaan we samen kijken naar hoe ik jou hierbij kan gaan helpen.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *